'המקרר' הוא אירוע אמנות רב תחומי, שיציג במהלך סופשבוע אחד עבודות וידאו, סאונד,
ריח, מיצג, ומיצב. האירוע יתרחש בחלל תעשייתי בן 1900 מ"ר תחת האדמה, אשר שימש
בעבר כבית הקירור המרכזי לפירות וירקות לשוק הסיטונאי של תל אביב-יפו ששכן בסמוך.
בית הקירור הוקם ב1965 בתל אביב והיה זה חלל הומה בפעילות מסביב לשעון. עם
סגירתו של השוק הסיטונאי נסגר גם בית הקירור והוא עומד כיום ללא שימוש. בינואר
2016 הוא עתיד לחזור לפעילות מסחרית במתכונת שונה מבעבר, אך כעת החלל העזוב
על כל הציוד שבו – מזגני ומדחפי ענק, מלגזות, משטחים וציוד מכאני אחר – יוצרים
תפאורה מושלמת לאירוע אחד מעורר השראה.
בסוף השבוע האחרון של מאי יחזרו למקום הרעש וההמולה. במקום יתקיים אירוע
חד-פעמי סוער בו ישתתפו אמנים ויוצרים מתחומים שונים, יזמים חברתיים, בשלנים
ואחרים. 'המקרר' ירכז לתוכו פעילות אמנותית וחברתית בהפנינג חוויתי וצבעוני. אירוע
שחוגג את היצירתיות, וזאת באמצעות אמנות ואוכל.
מדובר בהזדמנות חד פעמית (לפני "מחזור החיים השני" של המתחם בעורקים האורבניים
של תל-אביב) להציג אירוע אמנות יוצא דופן, שמצד אחד ישמר דבר מה מבית הקירור
הישן, על כל התנועה, האינטנסיביות וריחות יבול עונות השנה שבו; ומצד שני ידון בדימוי
של שימור, אכסון וקירור כפלטפורמה מעוררת מחשבה חברתית, פוליטית ואקולוגית.
האירוע מתייחס לעברו של המקום כמקרר ענקי בשימוש מסחרי רחב היקף, ועד היותו
חלל עצום, ריק ונטוש. האירוע יוצא מתוך העיסוק הקונקרטי במזון ובתקנים של איפסון,
על מנת לבדוק את היחסים שבין הקפאה לשימור ומתיחת הזמן הטבעי. ה'מקרר' מציג
נסיון להוות במה להתמודדויות וביקורת, ליצירת נראות המובילה לדיון חברתי. מרבית
האמנים המשתתפים יוצרים עבודה חדשה עבור האירוע, תוך מחשבה על היסטוריה,
אתיקה, חומריות וסוציאליות. חלק מן העבודות המשתפפות יהוו מעין תיעוד למתרחש
בעולמנו וחלקן ימציאו טקסים חדשים, מפגשים אנושיים, סביב אמנות, זכרון, טמפרטורה
ואוכל.
מקרר הוא סמל להרבה מצבים, שאלות ובעיות שמוקפאות בחברה עד למצב של הרגל.
סיפורו של אזור שוליים מובהק שהפך בהדרגה לקרקע בעלת ערך נדל"ני נחשק, מהווה
נקודת התייחסות להרחקה של פעולות המשמשות ומקיימות את היום יום אל מחוץ טווח
הראיה, מחוץ לפוטנציאל נדל"ני, מחוץ לגבולות האסתטי. בכוונתנו להתייחס להקשרים
של המתחם, לאופי האדריכלי של המבנה ולהקשרים הסימליים של קירור ושימור על מנת
להעלות אל התודעה את שנמצא מעל ואת שנמצא מתחת לפני השטח החברתיים.
'המקרר' מזמין את הקהל להגיע לאירוע יצירתי, להתרשם מהחוויה האמנותית והתכנים
שהיא מעלה.
'המקרר' הוא יוזמה חברתית-אמנותית של מפיקים, אמנים ואוצרים צעירים, שרוצים ליצור
חוויה יוצאת דופן ואיכותית הפתוחה לקהל הרחב, אירוע אמנותי שייצר עניין עבור מנעד
רחב של מבקרים, ממגזרים שונים של הקהילה. 'המקרר' הוא פרויקט התנדבותי ללא
מטרות רווח. בין שיתופי הפעולה שיקחו חלק ב'מקרר': מופע של המשורר שמעון אדף עם
הרכב מוזיקה; סיור במקרר שיערוך בני רזנאווי, מבעלי בית הקירור, ובו יספר סיפורים
ומטעמים על תקופתו הפעילה של המקום; אירוע דיסקושוק, של השלוחה הישראלית
הצעירה של ארגון סלואו פוד, Israel SFYN. מטרתה לעורר מודעות ציבורית לבזבוז המזון
בעולם והשפעתה של התופעה על איכות חיינו. במהלכו מוזמן הקהל להנות ממנות שיכינו
שפים במקום, לאכול ולרקוד במטרה לעורר מודעות לתופעה הרחבה של בזבוז המזון
בעולם. 'המקרר יפתח לקהל הרחב בכניסה חופשית.
האירוע יתפרש על שלוש קומות כאשר החלל המרכזי נמצא בחלל התחתון, שתי קומות
תחת האדמה. רחבת הכניסה (קרקע) היא אזור מפגש בה יוצגו למבקרי 'המקרר' מספר
עבודות אמנות, מופעים, כיבוד; הכניסה לבנין (ירידה במדרגות, תיתכן גם מעלית מונגשת)
תוביל לעבודות אמנות נוספות בקומת הביניים ובחלל חדר המכונות של בית הקירור;
בהמשך הירידה למטה נפרש בפני המבקרים חלל המקרר עצמו-,מסדרון רחב המוביל
לשלושה חדרי הבחלה (תהליך זירוז הבשלת פירות באמצעים כימיים) לשעבר ולששה חדרי
קירור לשעבר בהם יוצגו עבודות פלסטיות, סאונד ומיצג.
צוות הפקת 'המקרר'
עמרי בן ארצי-:מעצב תעשייתי ומפיק תערוכות
גילי זיידמן: אוצרת
איריס פשדצקי-:אמנית ופעילה חברתית
ייעוץ וליווי לפרויקט: שירה לפידות – ראש המסלול לניהול תרבות ומרצה בתחום הניהול
והפקת התרבות.
פתיחה
נעילה
הנגשה ועזרי נגישות